3rd Place in GAH Competition

 Congratulations to CAED Adjunct Faculty member and alum BoSheng Liu and his design team, Eric Leathers and Kyle Delker (CAED alum), on taking 3rd place in the Golden Alpine Holidays Back Country Cabin Competition.  

Project Description: At the southern threshold to the Esplanade Range in southeast British Columbia, Canada the new cabin at sunrise sits lightly on the mountainside between clusters of undisturbed trees. The cabin’s tar stained timber shell and operable screens serve as a stern silhouette in the landscape by day and as a bright, lantern like beacon of light by night.

The proposal suggests a design direction that recalls tradition and the natural tectonic qualities of native vernaculars, but requires the technical and durable nature of modern backcountry cabin construction. Inspired by the primitive shape and simple organizational parti of the native North American longhouse as well as the nomadic nature of the teepee, the cabin is an architectural exercise in backcountry culture, in the essential, the communal, the modular and the sustainable. It is an architectural exercise in prospect and in refuge.

A timber skeleton on piers supports structurally insulated floor, wall, and roof panels that are clad with tar stained timber planks to create easily constructed modules that are assembled in the tradition of communal building. 

The cabin’s orientation is optimized for passive and active solar performance as well as for accepting natural summer breezes and shielding against harsh winter winds. The solar and wind powered devices offset energy use, while the highly insulated airtight panel construction ensures efficiencies. Integrated catchment basins offset water use and on site water runoff remains undisturbed as the cabin lies lightly on the land. 

The cabin is composed with two linear wings that are punctured perpendicularly by a rectangular kitchen and dining volume. The southern wing is the social hub. Visitors enter along the trail into a work space and gear storage accompanied vestibule before descending into the living space, welcomed by the communal hearth and the prospect of the eastwardly thrusting view towards the distant Canadian Rockies. The northern wing offers refuge. In lounge, bunk, and recreation spaces visitors relax, and anticipate the adventures ahead.

POSTED: Thursday, June 15, 2017 - 12:00am
UPDATED: Tuesday, April 16, 2019 - 4:55pm